Elsken Ecologie sponsort “Sam” de vuursalamander

Het is alweer enige jaren geleden dat ik voor het eerst een vuursalamaner zag. Op een regenachtige avond in het pikkedonker door het bos struinen, en daar was hij dan, m’n eerste vuursalamander. Ik zal die avond niet snel meer vergeten. Veertien vuursalamanders hebben we gezien, en uren hebben we van ze kunnen genieten.

Inmiddels gaat het slecht met de vuursalamander. In 2011 werden ze nog nauwelijks aangetroffen in de toen al laatste leef gebieden van de soort. In het bunderbos, waar ik die avond mijn eerste vuursalamander mocht aanschouwen, kwamen in de jaren 90 nog duizenden vuursalamanders voor. In 2012 zijn hier met veel inspanning nog 25 volwassen dieren gevonden en in beide andere leefgebieden werden geen dieren meer aangetroffen (www.sosvuursalamander.nl).

Inmiddels is bekend dat de dieren worden bedreigd door een schimmel. Batrachochytrium salamandrivorans. Deze schimmel heeft de ineenstorting betekend van de nederlandse vuursalamanderpopulatie. Daarnaast kan de schimmel grote consequenties hebben voor de andere amfibie soorten binnen en buiten onze landsgrenzen.

Meer onderzoek is dringend nodig. Elsken Ecologie is trotse sponsor van een en de vuursalamander.

“Sam” de vuursalamander is vernoemd naar een jongen die graag boswachter wil worden. Deze droom had ik zelf ook toen ik een kind was. Sam en Daan gaan regelmatig op pad om mooie avonturen in de natuur te beleven en we hopen dan ook nog eens echte vuursalamanders in de nederlandse natuur te mogen bewonderen.