Franjestaart

Vleermuizen vangen

Elk jaar gedurende de zomermaanden, de kraamperiode van vleermuizen, worden er op verschillende plaatsen in Nederland vleermuizen gevangen. De gevangen dieren worden dan gezenderd en vervolgens vrijgelaten waarna de gezenderde dieren gevolgd worden om zo de locatie van hun verblijfplaatsen te traceren. Op deze manier werden bijvoorbeeld watervleermuizen en meervleermuizen gevangen bij Amsterdam en Oostzaan, werden er maar liefst 42 meervleermuizen gevangen bij Gouda en werd er een vang-actie opgezet bij Haarlem.

Het doel in Haarlem was om gewone grootoorvleermuizen te vangen. De netten waren opgezet langs bomenlanen bestaande uit oude beuken en eiken welke gewone grootoorvleermuizen graag gebruiken. Het duurde even voordat de vleermuizen actief werden maar het geduld werd beloond en de eerste vleermuis, een ruige dwergvleermuis, vloog in een van de netten. Niet veel later werd een een gewone dwergvleermuis gevangen en kort daarop een watervleermuis. Het begint laat te worden en het weer werd er niet beter op. Buienradar laat zien dat er nog meer regen op komst is. Een tijdje gebeurt er helemaal niks en we besluiten de netten op te ruimen voordat de regen te erg wordt…
Dan toch nog een vleermuis in het net. Zouden we dan toch nog de beoogde grootoor vangen? Mooie witte buik, tragus is lang en spits en reikt tot de helft van het oor…. Franjestaart!

Dit is wel een hele leuke verassing. De Franjestaart dankt zijn naam aan de gerimpelde en met haartjes bezette staartvlieghuid. Een van de jachttechnieken van de Franjestaart is het van bladeren afpakken van insecten bijvoorbeeld vliegen en rupsen. Ook kunnen ze spinnen uit het web te plukken zonder daarbij het web te raken. De Franjestaart is tamelijk zeldzaam in Nederland maar plaatselijk kan de soort algemeen voorkomen. Ook dit dier is gezenderd en zal gevolgd worden. We zijn benieuwd waar het ons heenbrengt…