Kraamkasten haven Amsterdam

Al eerder was te lezen hoe Elsken Ecologie in de Amsterdamse Haven met de jongens van School2work vleermuiskasten heeft gefabriceerd en opgehangen. Deze kasten, waarvan er nu tien door het gebied hangen en er nog tien van in de maak zijn, zijn geschikt als zomerverblijf en paarverblijf voor verschillende soorten vleermuizen.

Een langgekoesterde wens was om ook een kast te maken die zou kunnen dienen als kraamkoloniekast.

Na lange tijd in de literatuur te hebben gedoken en veel te hebben getekend was dan eindelijk het ontwerp klaar. Een combinatie van beproefde methoden. Verschillende dikten van de wegkruipruimten, wegkruip mogelijkheden met verschillende exposities ten opzichte van de zon, sleuven om tussen de platen naar een andere plaat te kruipen.

Professionele timmerlieden waren nodig om deze kast in elkaar te zetten en voor het op de paal zetten van het 190 cm hoge gevaarte kwam een aannemer met kraantje.

Inmiddels staan er twee van deze kasten in het Amsterdamse havengebied. De komende tijd zal in de gaten worden gehouden of er vleermuizen gebruik maken van de kasten. De hoop is natuurlijk dat als de vleermuizen volgend jaar de kast bezoeken ze deze zullen gebruiken om hun jongen groot te brengen.

Onderstaande afbeelding geeft een kijkje in de kast. Zo is goed te zien hoe de verschillende wegkruipplaten als ringen met elkaar in verbinding staan.

Vleermuizen kraamkast model Elsken Ecologie